Heb jij ook een tante Anna?

Wie is jouw tante Anna?

Iedereen heeft of kent wel een tante Anna. Ze kan natuurlijk ook Bep of Truus heten, een hele andere naam hebben of een oom zijn. Meestal is tante Anna een oud-tante, ze heeft zelf geen kinderen, maar beschouwt jou en jouw neven en nichten als haar kinderen. Je gaat regelmatig bij haar langs om een kopje koffie te drinken, en eerlijk is eerlijk: ook al is 2 keer per jaar ook regelmatig, je neemt je iedere keer weer voor om vaker te gaan. Ze is tenslotte ook maar alleen en eigenlijk is het toch altijd wel weer gezellig als je er bent.

Tante Anna heeft altijd veel te vragen. Over hoe dingen werken, over brieven die ze heeft gekregen en niet helemaal begrijpt, over waar ze wat in een mapje moet stoppen, over hoe zij ook een rollator van de verzekering kan krijgen. Ze vertelt ook veel. Over vroeger (toen jij nog heel klein was…) en toen alles natuurlijk beter was), over wat er allemaal in het verzorgingshuis gebeurt, wie er nieuw zijn en wie overleden. Hoe de begrafenis of crematie was en hoe zij dat anders zou doen.

Het is natuurlijk onvermijdelijk dat voor tante Anna die dag ook een keer komt. Er komt een dag dat je dat telefoontje krijgt dat zij is overleden. En dan? Wie weet er eigenlijk hoe zij begraven wil worden? Of zou ze liever gecremeerd willen worden? Weet jij dat? Of één van je andere neven en nichten? En wat moet er daarna nog allemaal geregeld worden? Heeft ze eigenlijk een begrafenisverzekering? En die kamer in het verzorgingshuis, die moet zo snel mogelijk leeg. Wie gaat dat doen? En voor wie zijn al die spullen? Heeft ze eigenlijk een testament?

Kortom; allemaal vragen die beantwoord moeten worden en allemaal dingen die geregeld moeten worden. En zou het niet handig zijn om vooraf al een overzicht te maken van alles wat er is en wat er na haar overlijden geregeld moet worden? Maar ja, wie gaat dat doen? Het is niet voor niets dat je maar twee keer per jaar de tijd vindt om bij haar langs te gaan, net als de rest van Anna’s neefjes en nichtjes. En zo’n overlijden, dat komt natuurlijk altijd onverwacht. Wie heeft er dan tijd om de dingen te regelen? En wie heeft daar verstand van? En hoe zorg je dat je het netjes en zorgvuldig regelt? Je hoort tenslotte maar al te vaak over familieruzies die ontstaan na een overlijden en dat wil je al helemaal niet.

Wil je het goed geregeld hebben voor tante Anna? Ik regel het graag, voor haar en voor jou.

Categorie