Mogen ze alles van je weten als je er niet meer bent? Echt? Weet je het zeker?

Het is eigenlijk vrij simpel: als jij er niet meer bent, ruimen je nabestaanden je spullen op, ook je digitale leven. Prima toch? En dat ze dan alles kunnen zien en lezen, ook prima? Of liever niet?

Je telefoon?

Wil je dat je nabestaanden alles op jouw telefoon kunnen zien? De complete WhatsApp geschiedenis? Ook van heel lang geleden, met dingen daarin die er misschien al lang niet meer toe doen? Voor jou maakt het niet meer uit, jij bent er niet meer, maar wil je dat je partner/kind/ouders dat zien?

Je e-mail?

Stel, je bent alleenstaand, je ouders, broers & zussen zijn dan je nabestaanden. Grote kans dat zij dan jouw zaken gaan opruimen. Ook bijvoorbeeld je laptop. Ze openen je mail en komen daar de laatste mails tegen van die nieuwe datingsite waar je net lid van was geworden. Op dat moment niet meer jouw probleem, maar wil je dat aan je ouders (of kinderen) nalaten?

Je foto’s?

Alle foto’s in je telefoon staan waarschijnlijk ook in “the cloud”. Moeten die blijven bestaan, of wil je dat ze verdwijnen? De persoon die na jouw overlijden nog toegang tot je cloud heeft of krijgt, kan ze dan allemaal (ja allemaal!) zien. Wil je dat?

Ja leuk verhaal Carien, maar wat moet ik dan doen?

Allereerst: er is geen goed of fout in dit soort situaties. Wat je vooral moet doen: denk erover na en regel het!

Regel het als je niet wilt dat je nabestaanden dingen tegenkomen waarvan je dat liever niet wilt.

Maar regel het ook als je juist wel wilt dat er nog toegang is tot jouw mail en foto’s.

Bijvoorbeeld: Apple gaat niemand toegang geven tot het iCloud abonnement van een overledene. Ook niet met een akte van overlijden en een testament. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is via een Amerikaans bevel van de rechtbank. Officieel vervalt je iCloud ook als je overlijdt. Wil je dus dat iemand hier nog bij kan als jij er niet meer bent, zorg dan dat iemand ergens (bijvoorbeeld in een Persoonlijk nabestaanden plan) jouw wachtwoord kan vinden.

En als je dat niet wilt en zeker wilt weten dat bepaalde zaken gewoon ongezien verdwijnen na jouw overlijden, regel dan dat iemand die je daarin vertrouwt jouw zaken regelt na jouw overlijden. Of laat dat door iemand doen die er verder geen belang bij heeft.

Je kunt dan zover gaan dat je die persoon benoemt tot executeur testamentair, maar je kunt ook gewoon aan je nabestaanden uitleggen dat jij graag wilt dat een bepaalde persoon jouw zaken afhandelt en in een Persoonlijk nabestaanden plan vastleggen hoe je dat wilt. Het blijft tenslotte een kwestie van vertrouwen.

Meer weten?

Neem dan contact met me op, dan kijken we samen wat er in jouw situatie het handigste is.