Apple ID en Google Account als jij er niet meer bent…

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de vraag of je wilt dat na jouw overlijden iemand nog toegang heeft tot jouw digitale gegevens (mail, foto’s, contacten bijvoorbeeld) of juist niet. Maar als je dan hebt besloten hoe je het wilt, hoe regel je dat dan?

De meeste mensen in Nederland hebben of een Apple ID of een Google Account (of allebei), ik beperk me daarom even tot deze twee.

Je hebt een Apple ID en je wilt dat na jouw overlijden er niemand meer bij jouw gegevens kan

Dan hoef jij in principe niets te doen. Volgens de gebruikersvoorwaarden van Apple is een Apple ID persoonlijk en kun je die niet aan iemand anders overdragen, ook niet als je bent overleden. Als er betaalde abonnementen bij dit Apple ID horen (iTunes Match bijvoorbeeld of iCloud opslag), moet je die nog wel opzeggen. Hiervoor neem je contact opnemen met de support afdeling van Apple. Zij gaan je dan een link sturen waarmee je een akte van overlijden en een verklaring van erfrecht kunt opsturen, zodat zij de abonnementen stop zetten en het iCloud abonnement netjes beëindigen.

Je hebt een Apple ID en je wilt dat na jouw overlijden er wel nog iemand bij jouw gegevens kan

Hier wordt het belangrijk om vantevoren dingen te regelen. Je kunt nergens bij Apple aangeven dat je wilt dat een bepaalde persoon na jouw overlijden nog bij jouw foto’s mag (dat hebben ze immers zo in hun voorwaarden bepaald). Regel dus dat iemand je wachtwoord weet en dat die persoon weet wat hij of zij met jouw gegevens moet doen als je er niet meer bent. Het is natuurlijk wel handig dat die persoon daarna het account alsnog opheft.

Let op: Apple gaat jouw account niet zomaar aan iemand overdragen. Stel nu bijvoorbeeld dat twee mensen samen een iPad delen. Degene met het Apple ID overlijdt, de ander weet het wachtwoord niet. Het lijkt dan misschien terecht dat Apple dit voor je oplost, maar zelfs als je erfgenaam bent, een akte van overlijden en een verklaring van erfrecht hebt waarin staat dat je alles hebt geërfd van die persoon, krijg je geen toegang tot die Apple ID. In dit soort gevallen is je enige kans om dit via een gerechtelijk bevel in Amerika te vragen. Kortom: gedoe.

Tip: als je wel je wachtwoord wilt delen, maar echt pas als je overleden bent, kun je dit in een digitale kluis bewaren, deze wordt dan na jouw overlijden door een notaris geopend.

Je hebt een Google Account en wilt dat deze vervalt als jij er niet meer bent

Google heeft dit onderwerp best netjes geregeld. Bij Inactiviteitsvoorkeuren kun je aangeven dat je na een bepaalde periode waarin je Google account nergens gebruikt is je account vanzelf wordt verwijderd. Deze periode is minimaal 3 maanden. Je krijgt eerst zelf een mail, 1 maand voor die tijd om je te waarschuwen. Als je daar ook niet op reageert, wordt je account dus verwijderd.

Je hebt een Google Account en wilt dat je nabestaanden hier nog informatie uit kunnen halen

Dit werkt hetzelfde als hierboven. Bij diezelfde Inactiviteitsvoorkeuren, kun je je namelijk één of meer e-mailadressen en telefoonnummers opgeven van personen die je nog toegang wilt geven tot (een deel) van de gegevens in je Google account. Je kunt daar per persoon en per onderdeel aangeven wie wat mag zien. Vervolgens kun je nog aangeven of je wilt dat je account verwijderd wordt als alle gegevens gedownload zijn. Als jij overlijdt en je account dus drie maanden niet gebruikt hebt, krijgt de vertrouwde contactpersoon een mail waarin staat wat hij of zij namens jou mag downloaden.

Toch heb ik ook bij de oplossing van Google een kanttekening: die inactiviteitsmail gaat er pas na 3 maanden uit. En dat zijn 3 maanden waarin je Google account op geen enkele manier gebruikt mag worden, anders is deze niet inactief. Voorbeeld: je hebt een tablet waarop ook Google Maps staat, met jouw account daarin opgeslagen. Deze tablet wordt na jouw overlijden door je nabestaanden gebruikt zonder een nieuw account in te stellen. In dat geval blijft jouw Google Account dus actief en gaat die inactiviteitsmail er nooit uit en leeft jouw Google Account gewoon door.

En bovendien: 3 maanden is best lang. Als je na iemands overlijden drie maanden moet wachten voordat je bij de foto’s in zijn of haar account kan, is dat in zo’n verdrietige periode echt lang wachten.

Mijn conclusie: Regel het

Of je nu wilt dat ze niets van je kunnen zien of alles, zorg dat je het regelt. Bij Google kan dat redelijk geautomatiseerd, maar ook daar zou ik liever gaan voor de variant waarbij je iemand je wachtwoord geef. In een Persoonlijk nabestaanden plan of in een digitale kluis, kies waar jij je prettig bij voelt, maar regel het wel en hou zelf de regie.

Vragen?

Neem dan gerust contact met me op, dan kijken we wat voor jou goed gaat werken.