Hoe zit het ook alweer: “Verklaring van erfrecht”

Dit is deel 1 in de serie “hoe zit het ook alweer”. Hierin ga ik regelmatig onderwerpen bespreken waar je van denkt “hoe zit het ook alweer”. Vandaag de verklaring van erfecht. Heb je suggesties voor andere onderwerpen: stuur me een mailtje of laat een comment achter, dan ga ik die een volgende keer bespreken.

Verklaring van erfrecht, dat is toch hetzelfde als een akte van overlijden?

Nee, die zijn niet hetzelfde. De akte van overlijden kun je bij de gemeente opvragen. Dat is eigenlijk het wettelijke bewijs van overlijden. Veel instanties willen deze akte zien voordat ze bijvoorbeeld een abonnement opzeggen of een tenaamstelling van een contract wijzigen.

Wat doet die verklaring van erfrecht dan?

In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn van een overledene en wie de executeur testamentair is.

Heb je die verklaring dan alleen nodig als de overledene een testament had?

Nee, ook als je geen testament had. Er zijn namelijk altijd erfgenamen. Erfgenamen die door de overledene benoemd zijn in een testament, maar ook erfgenamen die op basis van wettelijk erfrecht hun rol als erfgenaam krijgen.

Dus de verklaring van erfrecht is altijd verplicht?

Nee, niet altijd. Voor veel zaken is de akte van overlijden voldoende, maar er zijn een aantal situaties waarin een verklaring van erfecht nodig is, bijvoorbeeld als er een (deel van) een huis in de erfenis zit, als de overledene een hypotheek had of als er een uitkering van een levensverzekering opgevraagd moet worden.

Wanneer heb je de verklaring van erfrecht niet nodig?

Als er sprake is van een situatie waarin het wettelijk erfrecht geldt (er was dus geen testament), er geen eigen huis is, geen levensverzekering en het totale banksaldo lager is dan € 100.000, dan is een verklaring van erfecht meestal niet nodig. In dat geval is het handig om eerst te informeren bij de bank of verzekeraar of het aanvragen van de verklaring van erfrecht echt nodig is.

Wie maakt de verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht wordt altijd door een notaris opgesteld. Die kan in het centraal testamentenregister opzoeken of er een testament was en wie verder de wettelijke erfgenamen zijn. Je moet deze verklaring dus altijd bij een notaris aanvragen. Dat hoeft niet dezelfde te zijn als de notaris waar de overledene zijn of haar testament heeft geregeld.

Kost een verklaring van erfrecht geld?

Ja, de notaris vraagt geld voor het opstellen van de verklaring van erfrecht. De prijzen hiervoor lopen nogal uiteen, ik kom bedragen tegen variërend van € 200 tot € 700. Er zijn een aantal notarissen die via internet speciale tarieven aanbieden. Let wel op dat deze aanbieders vaak extra kosten vragen als de situatie niet standaard is (bijvoorbeeld bij een ingewikkeld testament of veel erfgenamen). Informeer dus vooraf goed of er bijkomende kosten zijn. En bel anders gewoon een aantal notarissen in je omgeving op om hun prijzen te vergelijken.

Nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over de verklaring van erfrecht? Dan mag je uiteraard contact met mij opnemen. Of kijk eens op www.notaris.nl, de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Hier is ook het telefoonnummer van de notaristelefoon te vinden. Ook daar kun je terecht met vragen.