Oude polissen, kun je er nog iets mee? Jazeker!

Ik zie ze regelmatig langskomen: die hele oude handgeschreven begrafenispolissen. Van ouders, grootouders of andere familieleden. Vaak komen ze pas in beeld bij het afhandelen van de nalatenschap, meestal dus pas na de uitvaart. Of nog veel later, als een ander familielid overlijdt, omdat daar de polissen waren opgeborgen, maar niemand dat meer wist. Vaak hoor ik mensen dan zeggen “daar kan ik zeker niets meer mee?”.

Goed nieuws: je kunt ze nog steeds uit laten keren!

Het maakt niet uit of de persoon die verzekerd was nog maar net is overleden of al jaren geleden. Je kunt het overlijden nog steeds melden bij de verzekeringsmaatschappijen en de polis uit laten betalen.

Hoe pak je dat aan?

Allereerst moet je weten bij welke maatschappij de polis loopt. De oudere maatschappijen zijn vaak inmiddels overgenomen of van naam veranderd. Op de website checkmijnpolis staat een lange lijst met oude maatschappijen en daarachter de naam van de verzekeraar waar de polis nu is ondergebracht. Hierin kun je opzoeken waar je naartoe moet met de polis.

Maatschappij gevonden, en dan?

Op de website van de verzekeringsmaatschappij is meestal een formulier te downloaden wat ingevuld moet worden. Vaak moet je met de polis een kopie van je legitimatiebewijs meesturen, je rekeningnummer en een kopietje van een bankafschrift (of print uit internetbankieren) om te bewijzen dat het jouw rekeningnummer is. En je moet natuurlijk de akte van overlijden meesturen. Deze is op te vragen in de gemeente waar de verzekerde is overleden. Er zijn gemeentes die hier geld voor vragen, maar soms is het ook gratis als je uitlegt dat het voor de uitkering van een verzekering is.

En als je nou die polis te mooi vindt om terug te sturen: de meeste maatschappijen vinden het goed als je een kopie stuurt, zodat je het origineel als herinnering kunt bewaren. Gewoon even vragen.

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig?

Neem dan contact met me op, dan kijken we wat ik voor je kan betekenen.

Tip:
Met een Persoonlijk nabestaanden plan, zorg je ervoor dat jouw nabestaanden straks niet hoeven te zoeken naar polissen (of naar andere dingen die belangrijk zijn). Heb je al eens nagedacht of dit iets voor je is? Een kennismakingsgesprek is altijd gratis, dan kijken we wat in jouw situatie het beste is.

Tip 2:
Heb je zelf een uitvaartpolis? Wist je dat het niet verplicht is om je uitvaart door een uitvaartondernemer van die maatschappij te laten verzorgen? Je mag de uitvaartondernemer van jouw keuze de uitvaart laten verzorgen.