Overlijden en de hypotheek

Als de overledene een eigen huis met een hypotheek had, zijn zowel het huis als de hypotheek een onderdeel van de erfenis. Dat heeft een aantal consequenties. Hieronder een paar aandachtspunten waar je op moet letten.

De rente op de hypotheek moet betaald worden

Ook na het overlijden moeten de nabestaanden zorgen dat de hypotheeklasten betaald blijven worden tot de hele nalatenschap is afgehandeld. Weet je al vantevoren dat dit lastig wordt? Neem dan.zo snel mogelijk contact op met de hypotheekverstrekker. Die kan dan samen met jou gaan kijken hoe betalingsproblemen voorkomen kunnen worden.

Loopt de hypotheek door of wordt deze afgelost?

Als het huis verkocht gaat worden, dan zal de hypotheek ook afgelost gaan worden. In dat geval moet je zorgen dat er tot die tijd netjes rente betaald wordt en anders in overleg gaan met de bank. Als de hypotheek door blijft lopen, bijvoorbeeld omdat de achterblijvende partner in de woning blijft wonen, zijn er een aantal andere dingen om rekening mee te houden.

Was er een overlijdensrisicoverzekering?

Het is vaak zo dat bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten. Deze verzekering keer dan na overlijden een geldbedrag uit, waarmee de hypotheek (voor een deel) kan worden afgelost. Meestal met de bedoeling om te zorgen dat de achterblijvende partner met een hypotheek die dan lager is, in de woning kan blijven wonen. De uitkering van de verzekering gaat meestal rechtstreeks naar de bank, zodat de hypotheek lager wordt. Maar stel nu dat je als nabestaande voldoende inkomen hebt om de hypotheek te kunnen blijven betalen, dan kan het handig zijn om het vrijkomende geld voor andere dingen te gebruiken, bijvoorbeeld om hogere kosten voor de kinderopvang te betalen of om minder te gaan werken. Of dit mag, hangt af van de voorwaarden van de hypotheek en wat voor soort overlijdensrisicoverzekering er was. Als je dit wilt, dan kunt je dit het beste zo snel mogelijk bespreken met een hypotheekadviseur.

Er is geen polis, maar je wilt wel aflossen. Moet je dan wel of geen boete betalen?

Als er geen verzekering was, maar wel bijvoorbeeld spaargeld, dan kan het zijn dat je daarmee de hypotheek wilt aflossen. Bijvoorbeeld om lagere maandlasten te krijgen, zodat je toch in de woning kunt blijven wonen. Bij de meeste banken is het zo dat je de eerste zes maanden of het eerste jaar na overlijden altijd boetevrij mag aflossen. Wacht dus niet te lang om hiernaar te informeren bij je bank.

Mag ik in verband met een overlijden de hypotheek oversluiten?

Oversluiten mag natuurlijk altijd, maar kan na overlijden dus erg interessant worden, zeker bij de huidige lage rente. Omdat je binnen een half jaar of jaar na overlijden boetevrij mag aflossen, kun je dus ook boetevrij overstappen naar een andere hypotheek en zo profiteren de huidige lage rente. En misschien worden je maandlasten daarmee wel zoveel lager dat je toch in de woning kunt blijven wonen.