Een nieuwe start voor Bart

Maar Carien, wat doe jij dan eigenlijk precies? Vandaag dus zomaar een verhaal uit de praktijk. Misschien zet het je aan het denken, misschien breng ik je op een idee, wie weet.

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door een bedrijfsmaatschappelijk werkster: of ik een medewerker van haar bedrijf kon helpen. Omdat hij het financieel en administratief niet meer zag zitten, zat hij inmiddels al ruim een maand ziek thuis.

Dit is de situatie:

Bart en Saskia zijn al jaren gelukkig getrouwd en hebben 1 volwassen zoon. Bart heeft een baan als onderhoudsmonteur, werkt al jaren naar volle tevredenheid bij dezelfde werkgever. Saskia werkt parttime, zorgt voor de huishouding en regelt alle administratie en financiën. Saskia wordt op een dag ernstig ziek. De administratie blijft liggen en door de zorgen voor zijn vrouw, komt Bart hier ook niet aan toe. Saskia gaat achteruit en Bart vindt het lastig om de zorg voor zijn vrouw te combineren met zijn werk. Met hulp van hun zoon en vrienden komen ze hier wel uit. Eén ding vergeet Bart echter en dat is om de administratie netjes bij te houden. Ja, natuurlijk heeft hij al die brieven wel gezien, maar hij dacht steeds: “dat komt volgende week wel, als het wat rustiger is”. Die rustige dag komt maar niet en zo kan het gebeuren dat de bank en de energiemaatschappij beslag leggen op zijn loon.

Kort daarna komt de dag dat Saskia overlijdt. Hoewel hij wist dat het ging gebeuren, kwam dit toch hard aan bij Bart. Na de begrafenis kwam het besef: er stond wel erg weinig geld op zijn rekening en de stapel papieren en ongeopende enveloppen was wel erg groot geworden. Hij krijgt brieven van het pensioenfonds van zijn vrouw waarin staat dat hij nabestaandenpensioen krijgt. Hij snapt het formulier niet, dus die legt hij maar even aan de kant. De volgende envelop is een waarschuwing van de energieleverancier waarin eigenlijk staat: als u nu niet reageert, sluiten wij u af van gas & licht. Er volgen nog wat enveloppen met aanmaningen en brieven van deurwaarders.

Het wordt hem te veel en hij weet niet meer wat hij moet doen. Zijn zoon heeft onvoldoende kennis van dit soort dingen en hulp vragen aan vrienden doet Bart liever niet. Hij schaamt zich dat hij het zo ver heeft laten komen. Bart ligt er wakker van en meldt zich ziek, hij kan zijn hoofd niet meer bij zijn werk houden.

De leidinggevende van Bart realiseert zich dat het hier niet alleen maar gaat om het verwerken van het verlies van zijn vrouw en in een goed gesprek vertelt Bart dat hij hulp nodig heeft. Daarna gaat het gelukkig snel, de leidinggevende schakelt bedrijfsmaatschappelijk werk in, die vrij snel bij mij terecht komen en een week later zat ik met Bart aan tafel, met een hele grote doos papieren en enveloppen ernaast.

Alles wat ik daarin tegen kwam ben ik netjes op gaan bergen in mappen en voor Bart heb ik er een overzicht van gemaakt, zodat hij weet wat hij waar heeft lopen. Ik heb het nabestaandenpensioen voor hem aangevraagd, zodat er weer inkomen binnenkwam. Met de energieleverancier en de bank snel de situatie van het loonbeslag opgelost, zodat het niet letterlijk een hele koude winter zou worden. Er was namelijk wel geld, Bart was alleen vergeten om het over te maken. Omdat er een overlijdensrisicoverzekering was afgesloten bij de hypotheek, waren hier ook wat veranderingen nodig. Vervolgens ook voor alle maandelijkse betalingen een incasso geregeld, zodat hij dit niet opnieuw kon vergeten. En tot slot ook gezorgd dat alles wat op twee namen stond nu op één naam staat, de abonnementen van Saskia opgezegd en voor de vaste lasten bekeken of alle contracten nog goed waren of dat Bart deze eventueel beter en/of goedkoper ergens anders kon afsluiten.

Kortom: een nieuwe start voor Bart. Hij is diezelfde week weer aan het werk gegaan. En hoewel de administratie nog steeds niet zijn hobby is, gaat hij er elke week een uurtje voor zitten om alles wat er die week is binnengekomen netjes op te bergen en om te kijken of z’n vaste lasten netjes worden afgeschreven.

En voor de werkgever: die heeft weer een medewerker zonder administratieve zorgen, die gewoon lekker aan het werk is en waarvoor hij geen extra administratieve lasten heeft door het loonbeslag.
(de namen en herkenbare details over personen heb ik uiteraard veranderd).

Categorie