ANW compensatie vervalt: heb je nu een probleem?

Gisteravond zat in het programma Radar een stukje over het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, die per 1 februari de ANW compensatie afschaft. Hierdoor zouden veel mensen in de problemen kunnen komen was de stelling van Radar.  De meeste andere pensioenfondsen in Nederland hebben de ANW compensatie al afgeschaft. Zitten we dan dus nu allemaal in de problemen? In deze blog vandaag wat meer uitleg hierover.

Wat is de ANW (Algemene Nabestaanden Wet)

De ANW is een uitkering die je kunt krijgen in Nederland als je partner overlijdt en jij nog geen AOW krijgt. Je krijgt dan een aanvulling op je inkomen, totdat je zelf AOW krijgt.

Je krijgt die ANW uitkering alleen als je kinderen hebt die jonger zijn dan 18 of als je arbeidsongeschkt bent. Deze uitkering is dus niet voor iedereen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van hoe erg je arbeidsongeschikt bent en ook van je eigen inkomsten.

Wat is dan ANW compensatie

Voordat de ANW bestond, was er de Algemene Weduwe en Wezen wet. In die wet kregen alle nabestaanden een uitkering, onafhankelijk van de voorwaarde of er kinderen waren of dat je arbeidsongeschikt was. Toen de ANW kwam, hebben veel pensioenfondsen besloten om dat “gat” te compenseren, door een extra uitkering te geven. Deze extra uitkering was dus voor mensen die op het moment dat hun partner overleed nog geen AOW kregen. Zij kregen dan van het pensioenfonds een aanvulling op hun partnerpensioen tot ze zelf AOW kregen. Deze compensatieregeling wordt dus nu door het ABP afgeschaft.

Wat gebeurt er als je die ANW compensatie niet krijgt?

Als je als nabestaande jonger bent dan je AOW leeftijd op het moment dat je partner overlijdt, kan het dus zijn dat je nabestaandenpensioen lager wordt dan je had verwacht.

Het is in het algemeen niet te zeggen hoeveel dat dan scheelt per maand, maar het kan zomaar oplopen tot ruim 1000 euro per maand bruto.

Wat kun je doen om het op te lossen?

De AOW compensatie is niet je enige inkomen als je partner overlijdt. Je krijgt meestal ook partnerpensioen. Als compensatie voor het afschaffen van de ANW compensatie, verhoogt het ABP bijvoorbeeld het “gewone” partnerpensioen. Daarnaast is er als je in een koopwoning woont vaak een overlijdensrisicoverzekerig die uitkeert, waardoor de hypotheeklasten omlaag gaan. En je hebt misschien zelf ook een eigen inkomen. Als je inkomen echt lager wordt, kom je ook weer sneller in aanmerking voor huurtoeslag en zorgtoeslag, waardoor je inkomen weer wat hoger wordt.

Je moet dus uitrekenen wat er financieel verandert als je partner overlijdt en dan bekijken of je nog een tekort hebt. Als dat zo is, dan moet je de afweging maken of je daar bijvoorbeeld een extra verzekering voor wilt afsluiten.

Wat kun je nu doen?

Alles stap voor stap op een rijtje zetten en berekenen hoeveel je dat in totaal scheelt aan inkomen na het overlijden van je partner. Als je dat lastig vindt, vraag dan om hulp of neem contact met me op, dan bespreken we wat ik hierin voor je kan doen en wat dat kost. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend! Hier vind je de Quickscan Inkomen na Overlijden. Hiermee geef ik je snel inzicht in wat er in jouw situatie gebeurt met het inkomen als je komt te overlijden.