Heb jij al een Erfeniscontact?

Een wat? Ja, een Erfeniscontact.

In 2017 schreef ik al eens een blog over hoe je ervoor kunt zorgen dat na jouw overlijden anderen nog bij de informatie in jouw Apple ID of jouw iCloud kunnen. Apple regelde dat namelijk niet vanzelf voor de nabestaanden.  Op die manier kon het gebeuren dat, als je het wachtwoord van de overledene niet wist, bijvoorbeeld foto’s niet meer toegankelijk waren voor de erfgenamen.

Goed nieuws, Apple heeft dit eindelijk geregeld!

Vanaf iOS 15.2 kun je in jouw Apple ID een ‘erfeniscontact’ toevoegen, een persoon die na jouw overlijden toegang krijgt tot jouw iCloud. Dat is echt heel fijn als je wilt dat jouw partner, kinderen of iemand anders nog toegang hebben tot jouw foto’s, email, notities etc. als jij er niet meer bent.

Welke informatie kunnen jouw nabestaanden zien?

Let op, nabestaanden hebben alleen toegang tot alles wat in de iCloud staat. Ze krijgen niet rechtstreeks toegang tot alles op jouw telefoon. Deze gegevens kun je inzien:

 • iCloud-foto’s
 • Notitites
 • Mail
 • Contacten
 • Agenda
 • Herinneringen
 • Berichten (in iCloud, niet als ze alleen op de telefoon zelf staan)
 • Gespreksgeschiedenis van je telefoon
 • iCloud Drive
 • Gezondheidsdata
 • Gesproken memo’s
 • Safari-bladwijzers en -leeslijst
 • iCloud-reservekopie

En wat kunnen ze niet zien?

Er zijn dus ook dingen die ze niet kunnen zien:

 • Apps, muziek, films en andere dingen die jij gekocht hebt in bv de app-store
 • In-app aankopen en In-app abonnementen
 • Betaalgegevens die bij jou Apple ID horen
 • Wachtwoorden die bewaard worden in jouw iCloud sleutelhanger

Met name die laatste is belangrijk, als er dus wachtwoorden zijn waarvan je wilt dat jouw nabestaanden die weten, moet je daar een andere oplossing voor bedenken. 

Hoe voeg je een erfenis-contact toe?

Als je zo’n erfeniscontact wilt toevoegen, doe je dat zo op een iPad of iPhone:

 1. Controleer eerst even via Instellingen, Algemeen, Software of je de meest recente versie van iOS hebt (minimaal 15.2)
 2. Ga naar het menu “Instellingen” en klik bovenaan op je eigen naam.
 3. Vervolgens op “wachtwoord en beveiliging”
 4. Op het volgende scherm staat dan, bijna onderaan, “erfeniscontact”, deze klik je aan.
 5. Als je lid bent van een Gezin-groep, worden de leden van dat gezin als voorkeur getoond. Als je iemand anders wilt kiezen, geen probleem, dan klik je op “kies iemand anders”, selecteer je die persoon en klik je op “volgende” en daarna op “ga door”.
 6. Er wordt dan een toegangssleutel aangemaakt, die moet je delen met jouw erfeniscontact. Als jouw erfeniscontact ook een Apple apparaat heeft met minimaal iOS 15.2 erop dan kun je dit direct delen via Berichten. Jouw erfeniscontact ziet in zijn telefoon bij Erfeniscontact ook voor wie hij een erfeniscontact is. Iemand die geen Apple apparaat heeft kun je de code fysiek geven door deze eerst zelf te printen. Je kunt uiteraard ook voor de zekerheid de sleutel printen en bij jouw testament bewaren. 

Controleer dus even bij de persoon die jij hebt toegevoegd als erfeniscontact of je daadwerkelijk in zijn telefoon staat. Het kan zijn dat jij iemand hebt toegevoegd, maar dat die persoon nog een verouderde versie had van iOS. Je krijgt dan de melding dat een erfenis contact is verwijderd. In dat geval gewoon even controleren of alles goed staat, zo niet, dan opnieuw proberen toe te voegen.

Let op! Het is belangrijk dat jouw eigen geboortedatum goed staat in jouw Apple ID. De nabestaanden moeten immers met een akte van overlijden gaan aantonen dat jij bent overleden. Als er dan in jouw Apple ID een verkeerde geboortedatum staat, lukt dit alsnog niet.

Een erfeniscontact verwijderen?

Dat kan natuurlijk ook. Dan ga je weer via de instellingen naar Erfeniscontact, je selecteert de persoon die je wilt verwijderen, klikt op diens naam en daarna op “Verwijder contact”.

Hoe komen jouw erfgenamen bij jouw gegevens?

Als jij bent overleden, kan jouw erfeniscontact bij Apple toegang vragen. Hiervoor hebben zij een akte van overlijden nodig. Deze krijgen zij van de uitvaartondernemer of vragen ze aan bij de gemeente. Ze kunnen de toegang aanvragen via deze internet pagina of rechtstreeks vanuit het onderdeel “Erfeniscontact” in hun eigen iPhone of Ipad, door bij Erfeniscontact op jouw naam te klikken en alle stappen te doorlopen. Als alles is goedgekeurd door Apple, hebben ze daarna 3 jaar toegang tot jouw account. Daarna wordt het account definitief afgesloten. Jouw nabestaanden moeten dus voor die tijd alles wat ze willen bewaren downloaden. 

Let op: Erfeniscontact werkt alleen na jouw overlijden, maar wat als je ziek wordt, in coma ligt of in de war raakt?

Stel je krijgt een ongeluk en raakt in coma, dan kunnen partners/kinderen of iemand anders dus geen toegang vragen tot jouw account. Als je wilt dat ze in zo’n situatie ook in jouw telefoon of iCloud kunnen, dan moet je dus zorgen dat zij op een andere manier toegang hebben tot jouw codes en wachtwoorden. Dit kun je bijvoorbeeld regelen in een wachtwoorden app, maar ook ‘gewoon’ opschrijven en ergens goed verstoppen blijft een goede optie voor iedereen die iets minder digitaal is. 

Jouw erfeniscontact heeft dus ook geen toegang tot jouw social media accounts (ze krijgen immers niet direct de beschikking over jouw wachtwoorden). Hoe je dit oplost voor Facebook, daar heb ik hier al eens een blog over geschreven, klik hier om deze te lezen. 

Testament of levenstestament?

Je kunt dit soort dingen ook vastleggen in een testament of levenstestament. Daarmee regel je vooral wie er namens jou iets mag doen als je dat zelf niet meer kunt of als je bent overleden. Dat kan heel belangrijk zijn, maar daarmee hebben deze personen dus niet direct toegang tot jouw wachtwoorden. Daar moet je dus toch nog een oplossing voor bedenken die vooral voor jou goed werkt.

Maar ik heb een google-account, geen iPhone.

Ja, dat kan natuurlijk ook. Dit is iets wat Google beter had geregeld dan Apple, Zij hadden al veel eerder een soort Erfeniscontact. Daarover lees je meer in deze blog

Mijn advies?

Dit is niet het leukste onderwerp, maar wel iets om een keer goed over na te denken en het te regelen!

Wil je er meer over weten of wil je een keer een gesprek over testamenten, levenstestamenten en hoe je jouw zaken op een handige manier achter laat, neem dan gerust contact met me op!

* Als ergens hij of zijn staat, kan dat natuurlijk net zo goed zij of haar zijn natuurlijk