Single en een (levens)testament

Met enige regelmaat heb ik mensen zonder partner aan tafel of aan de telefoon die zich afvragen of het niet allemaal vanzelf wel goed gaat als je geen partner en kinderen hebt.

Dat hangt er dus vooral vanaf wat je zelf ‘goed’ vindt. In deze blog dus maar even een korte samenvatting “(levens)testament voor singles zonder kinderen”.

Levenstestament

Ook als je geen partner hebt, kun je natuurlijk wilsonbekwaam worden. En ook dan is het belangrijk dat je van tevoren hebt nagedacht wat je dan wilt. Lees vooral ook even mijn pagina over het levenstestament. Als je geen levenstestament maakt en je kunt later dingen niet meer zelf regelen, ben je aangewezen op bewindvoering. Je hoopt dan dat iemand (broer, zus, neef of nicht bijvoorbeeld) bewind over je aanvraagt om voor jou dingen te kunnen regelen. Dit gaat wel gepaard met veel administratieve rompslomp en (beperkende) regels vanuit de rechtbank.

Als je dus zelf invloed wilt hebben op wie er op welke manier voor jou dingen kan regelen als je dat zelf niet meer kunt, dan maak je een levenstestament. En als je daarin niet je partner of kinderen kunt benoemen, kijk dan eens in je omgeving wie je voldoende vertrouwt om dit voor je te kunnen doen. Misschien is er een broer of zus, of als je al wat ouder bent een neefje of nichtje die je dit kunt vragen.

Testament

Als je overlijdt en geen partner of kinderen hebt, dan erven in eerste instantie je ouders, broers en zussen. Als die niet meer leven, dan erven hun kinderen. Het kan nog gekker, stel dat je geen ouders of broers/zussen (meer) hebt, dan gaan we eerst op zoek naar jouw opa’s en oma’s en dan vervolgens daar de kinderen en kleinkinderen van. Kortom: dat wettelijk erfrecht kan er dus voor zorgen dat jouw erfenis ergens ver weg in de familie terechtkomt, waar je het eigenlijk niet wilt hebben.
Je kunt dit heel goed anders regelen in een testament, je mag jouw erfenis nalaten aan wie jij wilt, of dat nou familie is, vrienden, de buurjongen of een goed doel, dat maakt niet uit. Een alleenstaande heeft geen mensen aan wie hij of zij in het erfrecht verplichtingen heeft. Je mag dus echt kiezen wie je wilt!

Houd er ook rekening mee dat alle personen die van jou gaan erven, of dat nou familie is of niet, over het grootste deel van hun erfenis 30% belasting gaan betalen. Dat is best veel en dat zorgt dat ik vind dat je dan dus heel goed moet nadenken wie de rest krijgt!

En als je dan toch dat testament maakt, denk dan ook goed na over wie jouw erfenis gaat regelen. Die persoon noemen we de executeur. Misschien kan dat dan wel weer dezelfde persoon zijn die je in het levenstestament hebt aangewezen. Of misschien wil je er wel een professioneel executeur voor inschakelen, dat mag ook.

Wil je meer weten over testamenten en levenstestamenten voor singles zonder kinderen? Neem dan gerust contact met mij op.