Levenstestament: zelf de regie houden over uw leven, nu en straks

U wilt zelf de regie houden over uw leven, ook als u daar geestelijk of lichamelijk niet meer goed toe in staat bent. U wilt bepalen op welke manier uw administratie gevoerd wordt, wie er toegang heeft tot bepaalde gegevens en wie niet. En mocht het zover komen dat u ziek wordt, dan wilt u zelf bepalen hoe u wel of misschien juist niet behandeld wilt worden.

In een levenstestament kunt u dit soort beslissingen vastleggen.

Een levenstestament bestaat uit een notariële volmacht en een medische volmacht. In de notariële volmacht geeft u een machtiging af zodat iemand namens u kan handelen in financiële, administratieve en juridische zaken. U kunt deze volmacht aan één of aan meerdere personen geven, dat bepaalt u zelf. Vaak kiezen mensen een familielid als gemachtigde, maar dit is niet verplicht.

In de medische volmacht geeft u iemand de bevoegdheid om namens u over medische zaken te beslissingen als u dat niet meer kunt. Daaraan kunt u ook nog een aantal medische wilsverklaringen toevoegen, maar dat is niet verplicht. U kunt dan denken aan een niet-behandelverklaring of aan een euthanasieverklaring.

 

Voor wie is een levenstestament?

Voor iedereen die het belangrijk vindt dat zijn zaken op een vertrouwde manier worden behartigd, ook als u zelf niet meer wilsbekwaam bent. Als u wilt dat uw naasten in bepaalde situaties handelen zoals u dat zelf gewild zou hebben. Als u wilt voorkomen dat op het moment dat het zover is de rechter een andere persoon aanwijst als bewindvoerder dan u zelf gekozen zou hebben.

Voor al die situaties raad ik u aan om een levenstestament op te stellen. Ik help u bij het opstellen hiervan, vanaf het meedenken over wat in uw situatie handig is, tot en met het ondertekenen van de officiële aktes bij de notaris.

 

Is dit hetzelfde als een testament?

Nee, een testament regelt wat er moet gebeuren als u overlijdt. Het testament treedt ook pas op dat moment in werking.

Het levenstestament bepaalt juist wat er moet gebeuren als u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, maar nog wel in leven bent. Het levenstestament vervalt ook op het moment dat u komt te overlijden.

Een testament en levenstestament worden wel vaak tegelijkertijd opgemaakt bij de notaris, maar dit is niet verplicht.

Afspraak maken?

Wilt u weten wat u kunt regelen om uw nabestaanden niet met (financiële) verrassingen achter te laten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak. Het kost u een uurtje van uw tijd en een kop koffie, maar dan weet u wel hoe het zit.

Eindelijk Geregeld

Eindelijk Geregeld helpt u bij het maken van de juiste keuzes voor uw testament en levenstestament en met alles wat er bij een overlijden geregeld moet worden.

Pasfoto Carien_Eindelijk Geregeld

Contact

Carien Moeijes

Fakkelgras 10, 3994 ML Houten