Wie weet jouw wachtwoorden?

In principe natuurlijk niemand, toch? Want dat is verstandig. Maar is het ook handig? Laten we het daar eens over hebben. En dan vooral over wat er met jouw wachtwoorden gebeurt als je overlijdt of langdurig ziek wordt, want dat is nou immers mijn vakgebied.

Jouw wachtwoorden als je bent overleden

Als jij er niet meer bent en je hebt aan niemand verteld wat jouw wachtwoorden zijn of waar ze die kunnen vinden, dan is het vrij overzichtelijk. Nabestaanden kunnen nergens meer bij. Niet in jouw telefoon, niet bij je bankzaken, niet bij je social media, en niet meer inloggen in al die apps, of al die websites waar jij een wachtwoord hebt. Laten we dat eens als uitgangspunt nemen.

Maar dat is toch prima? Het zijn mijn wachtwoorden, mijn socials, mijn emails.

Dat is een standpunt. Alles is van mij, als ik er niet meer ben, hoeven ze dat soort dingen van mij allemaal niet meer te kunnen zien. In dat geval is het makkelijk, hoef je ook niets te regelen. Als jouw nabestaanden dingen voor je moeten opzeggen, afzeggen, op naam van iemand anders moeten zetten, doen ze dat met een akte van overlijden, een verklaring van erfrecht en rechtstreeks bij de leverancier, zonder dat ze kunnen zien wat jij had. En eerlijk is eerlijk, dat gaat vaak prima.

Ik zou er toch graag wat meer zelf controle over willen hebben.

Logisch! wie niet? Als je er goed over na gaat denken, kom je misschien wel tot de conclusie dat er toch wel dingen zijn die ze na jouw overlijden wél van je mogen zien. In dat geval, zul je dat moeten regelen. Maar hoe?

Stap 1: bedenk wat je wel en niet wilt delen. En dat kan heel simpel, gewoon een mooi overzichtje maken voor jezelf.

Stap 2: bedenk hoe je dit gaat delen, (een beetje) geautomatiseerd, of handmatig

Geautomatiseerd delen

Er zijn steeds meer mogelijkheden om al vooraf vast te leggen wie er na jouw overlijden toegang krijgt tot jouw accounts. Dit kan bijvoorbeeld bij:

(klik op de linkjes om te zien hoe dit werkt).

Handmatig delen

Als het niet geautomatiseerd kan, zul je het zelf moeten doen. Heel simpel gezegd, dan moet je zorgen dat iemand anders jouw wachtwoorden weet. Probleem met die wachtwoorden is dat je ze regelmatig verandert (als het goed is….). Bedenk eerst eens hoe je zelf je wachtwoorden bewaart. Doe je dit in een wachtwoorden app? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om die te delen met de persoon die jouw wachtwoorden mag weten. Als je meer informatie wilt over wachtwoorden-apps, lees dan dit artikel, daar staat het erg duidelijk uitgelegd.

Als je je wachtwoorden nu ‘gewoon’ onthoudt of ergens hebt opgeschreven, dan moet je bedenken welke je wilt delen met iemand anders en op welke manier. Schrijf je die op een briefje dat je ergens verstopt? Dat kan natuurlijk, maar zorg dan wel dat als je een wachtwoord verandert, je dit ook op het briefje verandert. Controleer regelmatig of de wachtwoorden van de belangrijkste accounts nog kloppen.

Niet overleden, maar ziek, in coma of in de war

let op: het geautomatiseerd delen werkt alleen als je bent overleden. Stel dat je ziek wordt, in coma ligt of in de war raakt, bedenk dan goed dat het erfeniscontact in Apple iCloud bijvoorbeeld, niet werkt. Als je deze situaties ook wilt regelen, zorg dan dat je de belangrijkste wachtwoorden toch op een handmatige manier met elkaar deelt. Zo voorkom je dat als jij zelf dingen niet meer kunt een ander het niet van je over kan nemen.

Wat zijn dan de belangrijkste wachtwoorden om te delen?

Als iemand in jouw email kan, dan kunnen ze eigenlijk in alle account klikken op ‘wachtwoord vergeten’ en op die manier het wachtwoord herstellen. E-mail wachtwoord is dus veruit de belangrijkste wat mij betreft. Voor de situatie waarbij iemand niet is overleden, maar wilsonbekwaam is, kan het ook handig zijn om te weten hoe je bij iemands bankrekening kunt komen bijvoorbeeld. Digid wordt ook altijd belangrijk gevonden, maar wees hier wel voorzichtig mee. Als dat wachtwoord ergens rondslingert, zouden mensen die het minder goed met je voor hebben ook vervelende dingen daarmee kunnen doen. Digid kent ook de optie waarbij je iemand kunt machtigen. Die logt dan met zijn eigen Digid in en kan namens jou dingen regelen. Hoe je dat regelt, lees je hier.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met me op.