Samenlevingscontract

Wat moet je allemaal regelen als je gaat samenwonen?

Je moet helemaal niets. Maar dingen regelen is wel heel verstandig. Of je nu nog heel jong bent als je gaat samenwonen of al wat ouder, of je wel of geen kinderen hebt, sommige afspraken zijn belangrijk genoeg om even goed over na te denken en vast te leggen.

Wat regel je dan in een samenlevingscontract?

Vooral veel zakelijke afspraken, zoals bijvoorbeeld:

  • Wie betaalt wat?
  • Wat is van wie?
  • Wat doen we als we samen een huis kopen?
  • Wie mag er in ons huurhuis blijven wonen als we uit elkaar gaan?
  • Partnerpensioen

Vooral dus allemaal dingen om te regelen dat het duidelijk is hoe het zit voor als je onverhoopt uit elkaar zou gaan.

En als één van ons overlijdt?

Dan is een samenlevingscontract meestal niet genoeg. Je hebt dan ook een testament nodig om te zorgen dat je elkaars erfgenaam bent. Dit is niet automatisch geregeld in het samenlevingscontract. Afhankelijk dus van jullie persoonlijke wensen, kan een testament het net iets beter regelen dan een samenlevingscontract.

Kunnen we dan niet beter trouwen?

Niet per se. Alles is te regelen als je samenwoont, maar soms moet je er net iets meer voor doen dan een stel dat getrouwd is. Aan de andere kant zorgt trouwen er soms voor dat dingen opeens weer niet zo gaan als je zou willen.
Kortom: het kan allebei, maar in beide gevallen moet je er even goed over nadenken wat je wilt regelen.

Zijn er nog meer dingen waar we als samenwoners aan moeten denken?

Als je kinderen hebt, moet je bedenken of je allebei het ouderlijk gezag hebt bijvoorbeeld.
Als je ook wilt dat je voor elkaar beslissingen mag nemen als je wilsonbekwaam wordt, dan heb je ook nog een levenstestament nodig.

Wat vooral belangrijk is, is dat je erover nadenkt. En dat als je dingen gaat vastleggen, zorg dan dat je samenlevingscontract, testament en levenstestament goed op elkaar aansluiten. Dan heb je het echt goed geregeld en komen jij en je partner niet voor verrassingen te staan.

Heb je hier hulp bij nodig of wil je er advies over? Neem dan contact met mij op.

Afspraak maken?

Wilt u weten wat u kunt regelen om uw nabestaanden niet met (financiële) verrassingen achter te laten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak. Het kost u een uurtje van uw tijd en een kop koffie, maar dan weet u wel hoe het zit.

Eindelijk Geregeld

Eindelijk Geregeld helpt u bij het maken van de juiste keuzes voor uw testament en levenstestament en met alles wat er bij een overlijden geregeld moet worden.

Pasfoto Carien_Eindelijk Geregeld

Contact

Carien Moeijes

Fakkelgras 10, 3994 ML Houten