Trouwen vanaf 2018, geen notaris meer nodig?

Tot en met 31 december 2017 trouw je in principe in gemeenschap van goederen. Als je dat niet wilt, moet je naar de notaris om andere afspraken te maken. Dat heet “huwelijkse voorwaarden”.

Wat is gemeenschap van goederen?

De naam zegt het eigenlijk al: alles wat jullie allebei voor het huwelijk al hadden, is vanaf je trouwdatum van jullie samen. Alle bezittingen, maar ook alle schulden. Als je dat niet wilde, moest je dus bij de notaris vast laten leggen wat van jou was en wat van je aanstaande echtgenoot.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2018 trouw je in “beperkte gemeenschap van goederen”. Heel kort samengevat betekent dat:

  • Wat van jou was, blijft van jou
  • Wat van je aantaande echtgenoot was, blijft van je aanstaande echtgenoot
  • Wat al van jullie samen was, blijft van jullie samen

Dit geldt ook voor bezittingen en schulden. Het geldt voor alle “gewone” dingen zoals het bankstel, maar ook voor een auto, eigen woning en vermogen.

Let op: als er nu dingen zijn waar jullie wel al gezamenlijk eigenaar van waren, maar niet ieder voor 50%, dan wordt dat door het huwelijk wel ieder 50%. Als je dus een huis had gekocht waarbij de een 30% eigenaar was en de ander 70%, dan wordt dat door het huwelijk ieder 50%.

En tijdens het huwelijk?

Alles wat je na je trouwdatum koopt (of aan schulden maakt) is gemeenschappelijk. Dus als jij van jouw salaris een nieuwe auto koopt, is deze van jullie allebei.

Uitzondering: erfenissen en schenkingen

Als je tijdens het huwelijk een erfenis of een schenking krijgt, dan is die persoonlijk. Dat wil zeggen dat als jullie zouden gaan scheiden, die erfenis of schenking eerst voor jou is en dat jullie daarna de rest moeten verdelen.

Dus dan hoef je niet meer naar de notaris?

In principe niet, maar dat hoefde in 2017 ook al niet. Je hoeft alleen naar de notaris als je andere afspraken wilt maken dan die wettelijk gelden. Als je bijvoorbeeld wilt dat alles wat jullie tijdens het huwelijk kopen ook van jullie zelf blijft, dan moet je daar afspraken over maken. Of als je een eigen bedrijf hebt, ook dan kan het heel verstandig zijn om dat buiten de gemeenschap van goederen te houden.