Hoe zit het ook alweer: “Voogdij: hoe regel je dat?”

Veel ouders denken er regelmatig over na, maar er zijn er maar weinig die het ook daadwerkelijk geregeld hebben. De voogdij. Stel dat je er morgen niet meer bent, stel dat jij én je partner er morgen niet meer zijn. Wat gebeurt er dan met de kinderen?

“Ja, maar Carien, de kans dat mijn kinderen beide ouders verliezen is heel klein toch?”

Ja, gelukkig wel, maar is dat een reden om het niet te regelen? Ook al is de kans heel klein dat je kinderen wees worden, je wilt ze ook dan toch gewoon goed verzorgd achterlaten?

“Ja, maar Carien, dan gaan ze toch gewoon naar mijn ouders/zusje/tante?”

Ja? Is dat zo? En gaan ze dan naar jouw familie of die van je partner? Willen zij dat? Kunnen zij dat? En belangrijker: kunnen ze die beslissing nemen zonder ruzie? In dat geval is er namelijk ruzie over jouw graf heen, ten koste van jouw kinderen. Uiteindelijk is de rechter degene die bepaald wie het gezag over de kinderen krijgt. En ja, dan hoop ik ook dat die je juiste beslissing neemt.

“Ja, maar Carien, dan moet ik een testament laten maken enzo, dat is gedoe, dan moet ik naar de notaris en dat is weer zo duur”

En dat hoeft dus gelukkig niet meer. Sinds 2014 kun je in het gezagsregister (digitaal) vast laten leggen wie jij als voogd wilt aanwijzen. Mocht het ooit zover komen, dan kan in dit registeren worden nagezocht wie er als voogd is aangewezen, door wie en wanneer.

“Handig, dan heb ik dus geen testament meer nodig?”

Dat is dan weer iets te kort door de bocht, een testament regelt immers (veel) meer dan alleen de voogdij, maar voor de voogdij is een testament dan niet meer nodig. Wil je bijvoorbeeld ook nog regelen dat de kinderen pas aan de erfenis kunnen komen als ze 25 zijn, dan zul je dat nog wel in een testament moeten regelen. Net als alle andere zaken die je rondom je erfenis wilt regelen.

“Moet je eigenlijk aan de voogd vertellen dat je hem/haar hebt aangewezen als voogd?”

Nee, dat is niet verplicht en die persoon hoeft er ook niet voor te tekenen bijvoorbeeld, maar het is natuurlijk wel handig om het er met hem of haar een keer over te hebben. Dat voorkomt verrassingen.

“Moet ik mijn partner vertellen wie ik als voogd heb aangewezen?”

Interessante optie is dit…… Best vervelend als je het daar onderling niet over eens bent. Maar het antwoord is nee, dat hoeft niet. Het kan dus zo zijn dat de ene ouder een andere persoon aan heeft gewezen als voogd dan de andere ouder. Mochten ze dan allebei (tegelijk) overlijden, dan gaat de rechtbank toch weer een beslissing nemen. Dit geldt natuurlijk alleen als beide (juridische) ouders overlijden. Als één ouder overlijdt, houdt de ander het ouderlijk gezag.

“Maar ik had al een testament met daarin voogdij, wat moet ik dan doen?”

Als je nog steeds dezelfde voogd wilt houden als in je testament, hoef je niets te doen. Wil je dat veranderen? Dan kan dat via het gezagsregister. De nieuwste inschrijving telt in dat geval.

“Dus wat moet ik nu doen?”

Dat is eigenlijk heel simpel: denk na over wie je als voogd zou willen benoemen, bespreek dit met de andere ouder van je kind (als die er is), bespreek dit met de voogd die je in gedachte hebt en regel het in het gezagsregister.

Zo simpel is het eigenlijk. En kom je er niet uit? Dan kun je mij natuurlijk bellen, dan help ik je om het te regelen.