Hoe zit het ook alweer: “Herdenkingsstatus op Facebook”

Je hebt het vast ook weleens een gezien: Een melding van Facebook dat iemand jarig is en of je die persoon wilt feliciteren, terwijl je weet dat die persoon is overleden. Als niemand Facebook heeft verteld dat die persoon is overleden, gaat dit ook niet veranderen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Facebook heeft na een overlijden de mogelijkheid om het account van die persoon een herdenkingsstatus te geven of om het account helemaal te verwijderen. Bij een herdenkingsstatus moet er een persoon zijn die vervolgens beheerder van de herdenkingspagina wordt. Het account is dan gewoon nog te bekijken er kunnen (als de beheerder dat goed vindt) ook nog berichten geplaatst worden.

Wat kun je zelf nu al regelen?

Jouw nabestaanden moeten als jij er niet meer bent aan Facebook doorgeven dat jij bent overleden, Je kunt wel zelf nu al aangeven wat je wilt (pagina verwijderen of herdenkingsstatus) en zelfs aanwijzen wie de beheerder van jouw herdenkingspagina mag worden als jij er niet meer bent.

Klik op je Facebookpagina rechtsboven op het ▼ en kies vervolgens instellingen. Aan de linkerkant kies je voor “Algemeen” en daarna in het midden van de pagina voor “Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus”. In het scherm dat nu volgt kun je aangeven dat je wilt dat je account verwijderd wordt als iemand doorgeeft dat je bent overleden, of dat je er een herdenkingsstatus van wilt maken. Voor die situatie kun je dan ook aangeven wie jij wilt dat de beheerder wordt.

En wat regel je als iemand al is overleden?

Als je wilt dat het account van de overledene een herdenkingsstatus krijgt, dan kun je dit formulier invullen. Als de overledene een beheerder had aangewezen, dan kan die persoon nog steeds een aantal dingen doen op de pagina, zoals de omslagfoto en profielfoto aanpassen en een vastgezet bericht maken. Als er niemand is benoemd als beheerder, dan krijgt de pagina een herdenkingsstatus, maar wordt dan verder niet beheerd.

Als je wilt dat het account definitief verwijderd wordt, dan kun je dit formulier invullen. Je moet dan aantonen dat je bevoegd bent om dit te doen, bijvoorbeeld door een akte van erfrecht, verklaring van overlijden, bewijs dat je naaste familie bent etc. Op deze pagina staat hierover meer informatie.

Facebook respecteert de wens van de overledene, dat wil zeggen dat als jij als nabestaande aanvraagt dat het account verwijderd moet worden, maar de overledene heeft aangegeven dat het een herdenkingsstatus moet krijgen, dan wordt het dus een herdenkingsstatus (en andersom uiteraard ook).

Duurt het lang voordat dit is geregeld?

Ja, soms wel en het is niet altijd uit te leggen waar dat aan ligt. Als je zelf al iemand hebt aangewezen als beheerder van je herdenkingsstatus en die persoon dient ook het verzoek in, met daarbij een akte van overlijden, dan gaat het vrij snel. Als er vantevoren niets geregeld is en een (voor Facebook) relatieve onbekende meldt het overlijden, dan kan het langer duren en wordt er vaak eerst nog aanvullende informatie opgevraagd.

En tot slot: hoe zit dat met mijn zakelijke Facebookpagina?

Dit werkt net iets anders. Als jij komt te overlijden en je hebt aangegeven dat je een herdenkingsstatus wilt en je hebt iemand aangewezen als de beheerder daarvan, is het niet automatisch zo dat deze persoon ook jouw zakelijke pagina kan beheren. Dit moet je dus nu al regelen. Door iemand medebeheerder te maken van je zakelijke pagina, zorg je ervoor dat deze persoon ook na jouw overlijden berichten op de pagina kan plaatsen of de pagina op een nette manier kan afsluiten.

Dit kun je doen door op je zakelijke pagina te klikken op Instellingen (in de witte balk bovenaan) en vervolgens in de linkerkolom op “paginarollen”. Aan de rechterkant kun je vervolgens nieuwe personen met nieuwe rollen toevoegen. Het is dus belangrijk dat minimaal één anders persoon dan jij ook beheerder is. Die kan dan de pagina beheren als jij er niet meer bent, maar bijvoorbeeld ook als jij onverwacht ziek wordt.

Mijn advies, ook hier: leg vantevoren vast wat je wilt en regel het!