Hoe zit het ook alweer: “Is een uitvaartverzekering verplicht?”

Nou dat is een inkoppertje. Of zoals een oud-collega altijd zei: “de vraag stellen is hem beantwoorden”.

Het antwoord:

Nee, een uitvaartverzekering is niet verplicht. Het is niet altijd nodig dan? Nee, je hebt een uitvaartverzekering niet persé nodig. Maar het kan wel handig zijn. Lekker duidelijk antwoord, daar zat je op te wachten. Wanneer heb ik hem dan wel of niet nodig?

Wanneer niet?

aten we daar eens mee beginnen. Stel….. je bent er morgen niet meer. Wie er gaat er dan voor je uitvaart zorgen? En heb je genoeg geld om je eigen uitvaart te betalen? Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 10.000. Als dat geld gewoon op je spaarrekening staat, dan heb je eigenlijk geen uitvaartverzekering nodig. Jouw erfgenamen kunnen dan gewoon alle kosten betalen van het geld uit jouw nalatenschap. (over wie er wettelijk verantwoordelijk is om de uitvaart te betalen, heb ik al eerder geschreven in deze blog)

Zo simpel kan het toch niet zijn? Maar wie gaat het dan allemaal regelen?

Ja, zo simpel is het dus eigenlijk wel. En wie het gaat regelen? De uitvaartondernemer. Die heeft daar geen verzekering voor nodig. De uitvaartondernemer kan alles voor je in orde maken. Van de laatste verzorging tot en met het verstrooien van de as na een crematie. Als jij hebt vastgelegd wat je wilt, of als je nabestaanden daar keuzes in maken, dan voert de uitvaartondernemer die uit.

Maar zo’n uitvaartverzekering regelt toch alles?

Dat kan. Er zijn inderdaad polissen die “in natura” uitkeren. Dat wil zeggen dat jij een bepaalde soort uitvaart hebt verzekerd. De verzekeraar gaat er daarbij vanuit dat je je uitvaart laat regelen door een uitvaartondernemer die bij hen is aangesloten en dat je daarin gebruik maakt van een aantal keuzes die zij je bieden. Je kunt dan denken aan de soort kist, het aantal kaarten, de hapjes en drankjes bij de condoleancebijeenkomst etc.). Maar als jouw nabestaanden op het moment dat het zover is toch andere keuzes (willen) maken, kan het dus zo zijn dat de kosten alsnog hoger worden en dat zij die kosten dan moeten betalen. Je hoeft in dit geval niet persé te kiezen voor de uitvaartondernemer die bij de verzekeringsmaatschappij hoort. Je mag altijd de uitvaartondernemer van jouw keuze benaderen. Deze kan voor je bekijken wat de financiële consequenties van die keuze zijn.

Ik heb een polis die geld uitkeert, dus dan kunnen de nabestaanden zelf kiezen

Dat klopt, bij verzekeringen die na overlijden een geldbedrag uitkeren, hoef je inderdaad niet te kiezen voor de uitvaartondernemer die bij de verzekeringsmaatschappij hoort. En je nabestaanden zijn ook vrij in de keuze voor de soort uitvaart. In dat geval is het wel handig om regelmatig te kijken of het verzekerde bedrag nog voldoende is. Als jouw verzekering bij overlijden een bedrag van bijvoorbeeld € 2.500 uitkeert, is de kans dus groot dat dat niet voldoende is om alle kosten te betalen. Als dat het geval is, krijgen jouw nabestaanden alsnog de rekening. Je zou dan de verzekering kunnen verhogen of zorgen dat er voldoende spaargeld aanwezig is.

En wanneer heb ik dan wel zo’n verzekering nodig?

Daar is eigenlijk een heel simpel antwoord op: als er niet genoeg geld is om jouw uitvaart te betalen, is het wel verstandig om een uitvaartverzekering te hebben. Op die manier weet je zeker dat je jouw nabestaanden niet opzadelt met financiële problemen omdat ze jouw uitvaart moeten betalen.

Of als je van jezelf weet dat je het lastig vindt om te sparen, dat je toch steeds je spaargeld weer liever aan iets anders uitgeeft, dan weet je dat je met een uitvaartverzekering dat stuk in ieder geval geregeld hebt.

Maar let dus wel goed op wat je verzekert, verzeker je een uitvaart of een bedrag en is dat voldoende om de uitvaart die jij graag wilt te kunnen betalen?

Of als je nu wel spaargeld hebt, maar bang bent dat het voor jouw overlijden opgaat aan bijvoorbeeld hogere zorgkosten, dan kun je door een uitvaartverzekering af te sluiten, zorgen dat er voor je uitvaart in ieder geval genoeg geld is.

En als je het gewoon een prettig idee vindt dat je zo’n verzekering hebt, ook al heb je voldoende spaargeld: geen probleem, dat mag natuurlijk. Het gaat uiteindelijk vooral om wat jij zelf wilt!

Tenslotte: als je al een verzekering hebt, maar nu denkt dat dat misschien niet nodig is: informeer dan eens wat het oplevert als je die zou afkopen. Je hoeft dan geen premie meer te betalen, dat scheelt in je maandlasten en je krijgt nog een stuk van de waarde die je al opgebouwd hebt terug. Of dat gunstig is of niet, is lastig te beoordelen, dat hangt vooral af van hoe oud je bent als je overlijdt. En dat weten we gelukkig niet.