Hoe zit het ook alweer: “Beneficiair aanvaarden”

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een erfenis “beneficiair aanvaarden”.

Klinkt goed, maar wat is het ook alweer?

Het klinkt inderdaad goed: “bene” betekent goed in het Italiaans. En heel vrij vertaald, betekent beneficiair aanvaarden dus dat je de erfenis alleen wilt hebben als het goed is. Met andere woorden: je wilt eerst weten wat je erft, voordat je zegt dat je het wilt hebben.

Even bij het begin beginnen: welke drie mogelijkheden heb je als je een erfenis krijgt?

  1. De erfenis verwerpen: je zegt tegen de notaris dat je niets wilt hebben van de overledene en die legt dat vervolgens netjes vast. Vrij overzichtelijk, je krijgt dan niets en jouw erfdeel gaat naar de andere erfgenamen.
  2. Zuiver aanvaarden: je accepteert dan de complete erfenis, bezittingen én schulden. Als er dus meer schulden zijn dan bezittingen, krijg je die ook en moet je die terugbetalen.
  3. Beneficiair aanvaarden: Je accepteert dan de erfenis, maar alleen als het saldo van de bezittingen en schulden positief is (dus alleen als er iets overblijft).

Wel de lusten, niet de lasten?

Het is niet zo dat je bij beneficiair aanvaarden alleen de bezittingen krijgt en de schulden kunt laten voor wat ze zijn. Het gaat echt om wat er onder aan de streep overblijft. Als dat saldo positief is en je hebt beneficiair aanvaard, accepteer je dus zowel de bezittingen als de schulden (die je vervolgens als erfgenaam ook netjes moet gaan terugbetalen uit de bezittingen van de overledene).

Beneficiair aanvaarden hoef je dus alleen te doen als de overledene schulden had?

In principe wel, maar je weet dat niet altijd zeker. Er kunnen misschien schuldeisers zijn waarvan je in de administratie van de overledene niets terug kunt vinden en die zich wel opeens melden. Een vermoeden van schulden zou ook al een goede reden kunnen zijn om beneficiair te aanvaarden.

Als de overledene een koopwoning met een hypotheek had, kan dat ook reden zijn om beneficiair te willen aanvaarden. Stel dat er een vrij hoge hypotheek op het huis zit en het huis moeilijk verkoopbaar is. De hypotheeklasten lopen door en het huis moet misschien wel tegen een lagere waarde verkocht worden dan je in eerste instantie had verwacht, waardoor een schuld overblijft. In de huidige woningmarkt misschien niet zo actueel, maar nog geen twee jaar geleden gebeurde dit regelmatig.

Minderjarige erfgenamen

Als je jonger bent dan 18 en een erfenis krijgt, kun je deze nooit zuiver aanvaarden. Minderjarigen moeten de erfenis altijd beneficiair aanvaarden of verwerpen. Dit is zo geregeld om minderjarigen te beschermen tegen eventuele schulden.

Hoe regel ik dat beneficiair aanvaarden?

Je kunt beneficiair aanvaarden door een verklaring af te leggen bij de rechtbank. De notaris kan dit voor je in orde maken als je hem of haar een volmacht geeft. De rechtbank bepaalt vervolgens de procedure die je moet volgen. Meestal betekent dit dat je eerst een boedelbeschrijving moet maken (de notaris kan dit doen, maar je mag het ook zelf doen, al dan niet met hulp van mij bijvoorbeeld). Daarna moeten de erfgenamen eerst de schulden betalen, zodat duidelijk is wat er overblijft. De procedure die je moet volgen kan per geval verschillen, hierover kan de notaris je meer vertellen op het moment dat het zover is.

Wat kost het?

Er zitten inderdaad wel extra kosten aan beneficiair aanvaarden. Het is meer werk voor de notaris, deze moet immers ook nog langs de rechtbank. De kosten voor de verklaring van de rechtbank zijn op dit moment € 150, daarbij komen dan nog de extra kosten van de notaris. Deze kosten komen dus nog bij de kosten van de verklaring van erfecht. Informeer vantevoren goed naar de tarieven en bijkomende kosten van de notaris, de tarieven lopen nogal uiteen.

Vragen?

Laat dan hieronder een berichtje achter of neem contact met me op.