Hoe zit het ook alweer: “Wat is een Codicil? (en ik bedoel niet je donorcodicil)”

Een codicil, wat is dat ook alweer precies? Je hebt het donorcodicil, dat is de voorloper van het donorregister, waarin je aangeeft of je wel of niet je organen en weefsels aan iemand anders wilt doneren als jij er niet meer bent. Daar gaan we het nu niet over hebben, deze blog gaat over het “gewone” codicil.

Wat is het dan, dat codicil?

In een codicil kun je vastleggen dat je wilt dat bepaalde spullen na jouw overlijden naar een specifiek persoon gaan. Als je bijvoorbeeld wilt dat die ene mooie ketting voor de buurvrouw is, dan kun je dat vastleggen in een codicil. In een codicil kun je ook opschrijven wat jouw specifieke wensen voor de uitvaart zijn.

Daar heb ik een lijstje voor in mijn computer, dus dat komt wel goed.

Dat is helaas niet genoeg. Een officieel codicil moet aan een aantal eisen voldoen:

  1. het moet met de hand geschreven zijn
  2. er moet op elke pagina een handtekening staan
  3. er moet een datum op staan

Een lijstje in de computer voldoet daar dus niet aan. Ja, beetje ouderwets, ik weet het, maar het is nu eenmaal zo.

Een codicil is net zoiets als een testament dus?

Ja en nee. Ja, want je kunt erin opschrijven wat je aan wie wilt nalaten. Maar het is niet hetzelfde als een testament, want in een codicil kun je bijvoorbeeld geen geld of een huis aan iemand nalaten. Een codicil gaat alleen over spullen, meubels, voorwerpen, specifieke sierraden, dat soort dingen. Als je dus ook wilt regelen dat jouw huis, geld en andere zaken naar een specifiek persoon gaan als jij er niet meer bent, moet je toch langs de notaris.

Moet ik er dan voor naar de notaris?

Nee, dat hoeft niet, maar mag wel. Je mag een codicil gewoon thuis bewaren. Het is dan wel handig om te zorgen dat iemand weet dat het er is. Je loopt dan namelijk het risico dat het niet gevonden wordt, of te laat. Of dat iemand het vindt die het niet eens is met de inhoudt en het document weggooit. Om die reden kun je een codicil in bewaring geven bij de notaris. Ook dan moet je wel tegen iemand vertellen dat je dat gedaan hebt, de notaris gaat niet uit zichzelf op zoek naar de erfgenamen.

Tip: als je een persoonlijk nabestaandenplan maakt, kun je een codicil daaraan toevoegen, zodat je nabestaanden weten waar het ligt.

Tip 2: als je in een codicil opschrijft wat iemand van je krijgt als jij er niet meer bent, let dan op dat je heel specifiek bent. Je mag niet zeggen “ik laat al mijn sieraden na aan de buurvrouw”, maar je moet dat per sieraad duidelijk beschrijven. Klinkt wat pietluttig, maar las er een erfgenaam is die daar moeilijk over gaat doen, krijgt deze uiteindelijk wel gelijk. In een testament kun je overigens wel alle sieraden tegelijk aan iemand nalaten.

Vragen?

Neem dan contact met mij op voor een afspraak.