Waarom ik het dan Eindelijk Geregeld heb…

In 2008 werkte ik als hypotheekadviseur op het personeelskantoor van Fortis Bank, een hele leuke periode, waarin ik eigenlijk al mijn collega’s als klant had. En hier regelde ik in 2008 een tweede hypotheek voor een verbouwing voor een collega en zijn vrouw. Op de dag dat ze naar de notaris zouden gaan om de hypotheek te laten passeren, belde zij me ’s ochtends op: “Ik denk dat we niet naar de notaris gaan, mijn man is vanmorgen tijdens het sporten overleden”. In de periode die volgde had ik veel en intensief contact met haar, alle bankzaken kon ik voor haar regelen, maar heel veel andere dingen waar ze ook vragen over had niet. Zoals in veel relaties, was ook hier de één meer bezig met alle administratieve zaken dan de ander en had zij van heel veel dingen geen idee waar ze moest beginnen.

Dat was de eerste keer dat ik bedacht dat eigenlijk iedereen een overzicht zou moeten hebben van wat er na zijn of haar overlijden allemaal geregeld moet worden. En ook dat het me erg mooi zou lijken om dat als zelfstandige te gaan doen. In de jaren daarna kwam dit plan regelmatig weer langs, vooral als ik weer eens boventallig dreigde te worden bij de bank, dat zou dan immers “mijn kans” zijn om voor mezelf te beginnen.

In 2012 overleed mijn vader, te jong en totaal onverwacht. Na de begrafenis was er nog veel te regelen. Opnieuw realiseerde ik me dat niet iedereen dat zelf kan. Omdat je niet weet waar je moet beginnen, omdat je het zelf niet gewend bent of simpelweg omdat je op dat moment er emotioneel niet aan toe bent.

En zo bleef het idee in mijn hoofd zitten. Tot vorig jaar, toen ik me realiseerde dat ik niet op “mijn kans” moest wachten. Er is altijd een reden om het niet te doen. Maar vooral ook om het wel te doen, “mijn kans” komt niet vanzelf, die moet je zelf pakken. En dus heb ik in die vakantie besloten dat ik het gewoon ging doen. En nu, een half jaar later, is Eindelijk Geregeld een feit.

Ik hoop veel mensen te kunnen gaan helpen in een moeilijke periode in hun leven. En ik hoop dat ik mensen ervan bewust kan maken dat het voorbereiden van je nalatenschap niet “gek” is, maar eigenlijk gewoon noodzakelijk als je het goed wilt regelen voor je nabestaanden. De periode na een overlijden is nooit makkelijk. Er is altijd verdriet, herinneringen. Je kunt nabestaanden wel helpen in die periode door met een nabestaanden plan jouw persoonlijke situatie inzichtelijk te maken, zodat zij voorbereid zijn. Zodat ook jij kunt zeggen dat je dat Eindelijk Geregeld hebt.

Categorie